Acceptatie en veiligheid Gelderse LHBTI’s moet beter

Foto: Pixabay

REGIO – In Gelderland voelt 40 % van de LHBTI’s zich onveilig en een deel van hen overweegt te verhuizen. De provincie roept gemeenten daarom op samen te aan een Gelderland waarin alle LHBTI’s zich veilig en geaccepteerd voelen.

Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

Vrijdag 17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). De provincies Gelderland en Overijssel hebben onderzocht hoe het staat met de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. Gelderlanders waarderen de acceptatie van LHBTI’s in hun omgeving met een 7,1. Twee op de drie LHBTI’s voelt zich op het werk veilig genoeg om ‘uit de kast te komen’.

Onveiligheid

Toch voelt een deel van de LHBTI’s zich soms onveilig. Uit onderzoek blijkt dat 15% zich weleens tot vaak onveilig voelt op het werk of op school. Meer in het algemeen ervaren 40% van de LHBTI’s af en toe gevoelens van onveiligheid. Een geënquêteerde zegt daarover: “Wij lopen niet hand in hand. Ik heb toch een alertheid omdat ik nooit weet wie ik ga treffen op straat en welke nare reacties we zouden kunnen krijgen. Dat voelt te kwetsbaar.” LHBTI’s geven vaker dan anderen aan te willen verhuizen omdat zij zich niet thuis voelen in de buurt, de buurt(bewoners) niet gezellig vinden of een onveilig gevoel in hun woonomgeving te hebben.

Bedreigde LHBTI’s kunnen incidenten melden bij het regionale meldpunt voor discriminatie en pesten. Dit meldpunt kan advies geven en bemiddelen.

Gedeputeerde Bea Schouten:

“Ik wil dat alle LHBTI’s zich veilig voelen in Gelderland. Ik roep daarom gemeenten op zich in te spannen voor een omgeving waar LHBTI’s zichzelf kunnen en durven te zijn. Ik hoop hen begin juni te zien op de derde regenboogdag in Tiel, om deze zorgen te bespreken.’’

LHBTI’s denken dat voorlichting in het onderwijs, de zorg en de sport hun situatie kan verbeteren.