Pinksterfestival Brummen: Vier dagen lang spektakel in het centrum

Foto: Marionfotografie

BRUMMEN – Cabaret, dans, poëzie, muziek, kunst. Het belooft weer een groot spektakel te worden in Brummen. Van vrijdag 7 tot en met maandag 10 juni wordt in het centrum van het dorp voor de 26e keer het Pinksterfestival gehouden.

Vrijdag 7 juni

Het feest begint vrijdagmiddag 7 juni voor de leerlingen van de basisscholen in Brummen. Zij bezoeken theatervoorstellingen in vier theaterwagens die staan opgesteld op het Marktplein. Vrijdagavond barst het feest voor iedereen los op het Marktplein met live muziek tussen 20.30 en 00.30 uur. Het dak gaat eraf met de band ‘Anders is het niet’. De toegang is gratis.

Zaterdag 8 juni

Vorig jaar stond de fietstocht voor het eerst op het programma van het Pinksterfestival Brummen. Op zaterdagmiddag 8 juni kunnen liefhebbers op de fiets stappen richting de Veluwezoom voor een tocht van circa 40 kilometer of een ingekorte route van 30 kilometer. Starten kan op het Marktplein tussen 13.00 en 15.00 uur. Deelname kost 5 euro. In de avond is het tijd voor het TheaterDiner en TheaterLokaal. In een buitenrestaurant op het Marktplein kan aangeschoven worden aan lange houten tafels en banken voor de culinaire prestatie van Catering Zutphen en restaurant Tante Blanche. Het TheaterDiner combineert een driegangenmenu met een theatervoorstelling naar keuze. Kaarten à 29,50 euro zijn te koop bij Primera en Tante Blanche. Vanaf 19.15 uur treden lokale artiesten op in de theaterwagens op het Marktplein. In totaal zijn er 24 verschillende voorstellingen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Pinksterfestival Brummen

Zondag 9 juni

Op Eerste Pinksterdag vertonen artiesten uit de wijde omgeving hun acts en kunsten tijdens de TheaterEtappe. Er staan zes verschillende voorstellingen op het programma tussen 13.00 en 19.00 uur. In de ochtend kan er op het Marktplein geluisterd worden naar een koffieconcert. Om 11.00 uur wordt ‘De Vier Jaargetijden’ opgevoerd van componist Vivaldi. Op zondag 9 juni vindt ook de traditionele Kunstmarkt plaats. Zo’n zestig kunstenaars presenteren tussen 12.00 en 17.00 uur hun kunstwerken op het Marktplein en in enkele straten.

Maandag 10 juni

Op Tweede Pinksterdag worden in het centrum van Brummen de Pinkstermarkt, de boekenmarkt en de plantenmarkt gehouden. Bezoekers kunnen er terecht tussen 10.00 en 17.00 uur. Publiek is daarnaast van harte welkom bij het jaarlijkse Shantykorenfestival. In de Oude Kerk aan de Kerkstraat treden van 11.00 en 17.00 uur verschillende koren op, waaronder De IJsselboei uit Brummen. De toegang is gratis. Maar ook elders in het dorp klinkt muziek. En er zijn verrassende optredens van straatartiesten die voor jong en oud voor vermaak zorgen. Daarnaast is er voor kinderen de hele dag van alles te doen op het Koppelplein dat speciaal voor het Pinksterfestival is omgedoopt tot Kinderplein.

Het volledige programma van het Pinksterfestival Brummen is te bekijken op de website www.pinksterfestivalbrummen.nl.

Barbara Breedijk