Nestkastjes als proef bestrijding eikenprocessierups

Foto: g3rb& on Foter.com CC BY-SA

BRUMMEN – Om de eikenprocessierups preventief te bestrijden voert de gemeente Brummen vanaf deze week een proef uit met vogels. Aan de bomen op de Engelenburgerlaan, Burgemeester de Wijslaan en de Elzenbosweg worden in totaal 60 nestkasten opgehangen.

Dat doen ze met ijzerdraad, dan hoeven ze geen gaten te boren. Met de proef stimuleert de gemeente kool- en pimpelmezen om nesten te bouwen op deze locaties.

De vogels eten eikenprocessierupsen en vormen op die manier een effectieve en natuurlijke bestrijding van deze rupsen.

De nestkasten worden deze week opgehangen en in september weer weggehaald. Gedurende die periode monitort de gemeente de bezetting van de nestkasten in samenwerking met het bedrijf Mees & Rups en met de Sovon.

Het hout voor de vogelhuisjes is afkomstig van een boom die tijdens de storm van 18 januari in de gemeente is omgegaan. De boom is in de monumentale Bolwerkersmolen in Deventer op een ambachtelijke manier verzaagd tot planken. Dankzij de grote inzet van de Stichting Rhienderen zijn van deze planken vogelhuisjes gemaakt.

Het preventief aanpakken is in het verleden verlaten vanwege bezuinigingen.

Nu start de gemeente met deze proef. Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Neem gerust contact op met Rick Backx via e-mailadres [email protected].