De Omgevingswet heeft volop aandacht in de gemeente Brummen

Foto: gemeente Brummen

BRUMMEN/EERBEEK – De Omgevingswet heeft volop aandacht in de gemeente Brummen. Het gemeentebestuur heeft vorig jaar besluiten genomen over het stappenplan om de nieuwe wet in te voeren.

“Zoals het er nu naar uit ziet geldt deze nieuwe wet vanaf 2021” licht wethouder Wartena toe. Binnen het college is zij verantwoordelijk voor een zorgvuldige invoering van deze nieuwe wetgeving. “We bereiden ons voor en doen dat stapsgewijs. De impact van deze nieuwe wet is fors. Het is echt een nieuwe manier van werken, die moet leiden tot een omgevingsvisie, omgevingsplannen en nieuwe procedures en werkwijzen. Dit moet uiterlijk in 2026 gereed zijn.” Wartena benadrukt dat een gedegen invoering van deze wet een belangrijke opgave is van het gemeentebestuur én de samenleving in de huidige bestuursperiode.

Het gemeentebestuur heeft vorig jaar besluiten genomen over het stappenplan om de nieuwe wet in te voeren. “In het bestuursprogramma heeft het een belangrijke plek gekregen. Maar tegelijkertijd hebben we met elkaar geconstateerd dat we als gemeente duidelijke keuzes moeten maken. Daarbij is besloten om vijf speerpunten centraal te stellen: het programma Ruimte voor Eerbeek, het actualiseren van het dorpsplan voor Brummen, het sociale domein, duurzaamheid en het op orde krijgen van onze gemeentelijke financiën.“

Deze bestuurlijke keuze betekent volgens de wethouder niet dat de omgevingswet niet in beeld is. “Integendeel. Maar we hebben er wel voor gekozen om als kleinere gemeente niet voorop te lopen met experimenten, maar stap voor stap toe te groeien naar de nieuwe situatie. Juist omdat de nieuwe wet grote impact heeft en een andere manier van werken vraagt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de basis op orde is.” Wartena vervolgt: “Ook moet er duidelijkheid zijn over rollen en verantwoordelijkheden, voordat je een vervolgstap zet. Eén van die vervolgstappen is om in samenspraak met de samenleving de omgevingsvisie te vormen.”

Het stappenplan is november vorig jaar (tijdens de behandeling van de begroting 2019) door de gemeenteraad bekrachtigd. Een motie om dit proces te versnellen kreeg geen meerderheid in de raad.

Gelet op de afweging van ambities, prioriteiten en ook capaciteit en financiële mogelijkheden kiest het gemeentebestuur voor een gefaseerde en efficiënte invoering van de nieuwe wet. “Er is sprake van werk in uitvoering”, laat Wartena weten. “De wetgeving geeft aan dat we het als gemeente op een andere manier naar de omgeving moeten kijken. Dit in het belang van onze samenleving. Om dat ook goed waar te kunnen maken is het noodzakelijk dat we ons goed voorbereiden. Zo staat dit voorjaar in het teken van bewustwording en trainingen van zowel de gemeentelijke medewerkers als ook college- en raadsleden. Hierbij wordt ook ingegaan wie welke rol kan en wil oppakken in dit belangrijke proces. Een kernteam uit onze ambtelijke organisatie gaat de invoering van de omgevingswet begeleiden.”

Lees het volledige bericht op de website van gemeente Brummen: http://bit.ly/2tiMUmN