ABK-huis Nivon zet deuren open voor opvang vluchtelingen

Foto: Natuurvriendenhuis ABK-Huis Nivon

HALL/BRUMMEN– Het ABK-huis aan de Hallseweg in Hall gaat vanaf 20 april aanstaande plek bieden aan zestig vluchtelingen. Dat hebben de gemeente Brummen en de stichting Nivon Natuurvrienden (eigenaar van het ABK-huis) met elkaar afgesproken.

De samenwerking geldt voor de duur van een jaar.

“Ik ben onder de indruk van de gedrevenheid van de mensen bij het Nivon, met name van de vrijwilligers die zich gaan inzetten om in totaal zo’n 60 vluchtelingen een prettig en veilig onderkomen te bieden,” laat burgemeester Van Hedel weten. Via een bewonersbrief zijn omwonenden inmiddels geïnformeerd. Ook hebben gemeente en Nivon de afgelopen dagen veel betrokken instanties over deze opvanglocatie bijgepraat.

Burgemeester Van Hedel constateert dat de wereld in korte tijd ingrijpend is veranderd.

“De oorlog die nu in Oekraïne woedt is een ernstige bedreiging van de vrede en veiligheid. Wereldwijd en in Europa. Daarmee gaat het ons allemaal aan. Dat iedereen dat ook zo voelt, blijkt ook wel uit de vele betrokken reacties en acties van onze inwoners. Deze betrokkenheid is de komende tijd hard nodig.” Onder de regie van de Veiligheidsregio levert ook de gemeente Brummen een bijdrage aan de opvang van vluchtelingen. Zowel als het gaat om statushouders in de overvolle asielzoekerscentra als voor de nieuwe stroom vluchtelingen uit Oekraïne. “We zijn blij dat we samen met het Nivon op korte termijn zestig personen kunnen huisvesten. Gelet op de locatie gaat het bij voorkeur om groepen met kinderen,” aldus de burgemeester. Afgesproken is dat de opvanglocatie in principe tot in ieder geval april 2023 beschikbaar is.

Samenwerking

Voor het Nivon past het openstellen van de deuren voor een groep vluchtelingen uitstekend in haar doelstelling. “We hebben alle lopende afspraken geannuleerd en gaan ons de komende dagen voorbereiden op de opvang van deze groep kwetsbare mensen,” geeft de heer Ted van den Bergh, bestuurslid van Nivon aan. “Het huis biedt een rustige plek voor deze families. Onze vrijwilligers gaan op de hen bekende enthousiaste en betrokken wijze hun werkzaamheden voor deze groep gasten voortzetten.” In aanvulling hierop zorgt de gemeente voor de noodzakelijke aanvullende hulp voor de gehuisveste vluchtelingen. Of het nu gaat om medische zorg, onderwijs of maatschappelijke ondersteuning. “We zijn ook erg blij met de inzet van Stichting Welzijn Brummen, kerken en vluchtelingenwerk. Er wordt goed samengewerkt in de zoektocht naar een passende ondersteuning”.

De gemeente Brummen is een gastvrije gemeente.

“Wij nemen onze verantwoordelijkheid en bieden de helpende hand. Naast diverse hartverwarmende particuliere initiatieven zoeken we in onze gemeente naar geschikte opvanglocaties. Dat blijven we doen, omdat we denken dat wat meer gecoördineerde opvang op langere termijn het beste is,” laat Van Hedel weten. Hij geeft ook aan dat de gemeente de particuliere opvang-plekken wel moet weten en ook gaat controleren. “Opvanglocaties moeten wel echt geschikt zijn en ook passen binnen onze regels. Niet alles is geschikt of veilig.” Ook benadrukt hij dat het in het belang van de vluchtelingen zelf is dat zij zich bij particuliere initiatieven registreren bij de gemeente. “Zo houden we overzicht over het aantal personen dat we in onze gemeente opvangen, maar kunnen we ook de hulp bieden die daaruit voortvloeit. Denk bijvoorbeeld aan de uitbetaling van het leefgeld aan de in onze gemeente ingeschreven Oekraïners.

Meer informatie

De situatie in Oekraïne verandert per dag. Voor de meest actuele informatie over alle inspanningen die in onze gemeente worden verricht, verwijzen wij u naar onze website www.brummen.nl/oekraine. Via deze pagina houden wij u de komende tijd verder op de hoogte. Vragen kunnen worden gesteld via een mailbericht aan [email protected]. Wilt u in de komende tijd een helpende hand bieden? Daarbij kunt u denken aan een gezin onder uw hoede nemen om hen wegwijs te maken in de omgeving, boodschappen doen, doktersbezoek en vormen van vervoer. Mail dan [email protected].