Waardevolle bijeenkomst over ‘dementievriendelijke samenleving’

Foto: Geheugensteunpunt Brummen

BRUMMEN – Afgelopen woensdagavond 22 juni jl heeft een succesvolle voorlichtingsbijeenkomst plaatsgevonden in Plein 5 met het thema: ‘Samen onderweg naar een dementievriendelijke samenleving, het taboe voorbij’. Er was veel animo. Ondanks de warmte, was er een volle zaal.

Afgelopen woensdag gingen ruim dertig belangstellenden met elkaar in gesprek over de impact die dementie kan hebben op mensen en hun directe omgeving. Nog boven kanker en hartfalen staat dementie op nummer één als volksziekte, waaraan mensen komen te overlijden.  Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Aan de hand van actuele cijfers, een verhelderende presentatie en ingrijpende interviews, werd woensdag onderzocht wat er nodig is om te komen tot een dementievriendelijke samenleving.

Joanne van Hummel, bestuurslid en deskundige bij stichting Alzheimer Oost-Veluwe presenteerde de meest actuele cijfers. In Nederland hebben nu 290.000 een vorm van dementie. In 2050 zijn dit er meer dan 600.000.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook in de gemeente Brummen, verdubbelt het aantal mensen met dementie in deze periode. Overigens gaat het volgens Van Hummel dan enkel nog om de mensen met een diagnose. Het duurt immers vaak een lange tijd voordat er sprake is van een gestelde diagnose en daarmee ook herkenning en erkenning.

Niet alleen zijn de gevolgen ingrijpend voor hen die dementie krijgen, maar zeker ook voor hun naasten. Daarom vertelde Ellen Lammersen wat het Knooppunt Mantelzorg voor hen kan betekenen op het gebied van ondersteuning en respijtzorg. Ook Wendie Derks, coördinator van het geheugensteunpunt in onze gemeente, schetste het palet aan activiteiten die in onze gemeente worden georganiseerd om mensen te ondersteunen die zelf of in hun directe omgeving geconfronteerd worden met deze ernstige ziekte.

Het tweede deel van de bijeenkomst bestond uit een interactief gedeelte, waarbij een drietal interviews centraal stonden. Gespreksleider Wendie Derks sprak met een casemanager Dementie, een mantelzorger uit onze gemeente en een ervaringsdeskundige, een inwoner uit Brummen die zelf dementie heeft. Het waren openhartige en indringende gesprekken.  En na afloop trokken de aanwezigen ook de conclusie dat er een gezamenlijke opdracht ligt. De praktijk leert namelijk dat mensen met dementie helaas nog steeds op sommige plekken worden buitengesloten of onheus bejegend. Dit meestal vanuit onwetendheid of onzekerheid. Er is dus een flinke slag te slaan door te werken aan meer bewustwording en het aanreiken van praktische handvatten en tools.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook kwam duidelijk naar voren dat het belangrijk is om open en eerlijk te zijn, om het bespreekbaar te maken als dementie in jouw leven komt. En dat je tijdig om hulp vraagt. Mensen met dementie wonen (zo lang mogelijk) thuis en nemen gewoon deel aan onze samenleving. Ze willen blijven doen waar ze blij en gelukkig van worden. Het is dus belangrijk dat zij zich vooral richten op wat wel mogelijk is, in plaats van op de beperkingen die deze vreselijke ziekte met zich meebrengt. De aanwezigen onderstreepten daarom ook dat we met elkaar het taboe moeten doorbreken. Samen werk maken van een dementievriendelijke samenleving, een dementievriendelijke gemeente.

Gelet op de opkomst en de positieve reacties, is het voornemen om deze voorlichtingsbijeenkomst eind dit jaar nogmaals te houden, maar dan in Eerbeek. Mensen die vragen hebben over dit onderwerp kunnen contact opnemen met Wendie Derks, coördinator van het geheugensteunpunt in de gemeente. Zij is bereikbaar via mailadres [email protected] en telefoonnummer 06-28457299.

Het nieuws van brummen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op brummen.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297.