Onderzoek naar stinkend grondwater in gemeente Brummen

Foto: Andrea Stöckel

GEMEENTE BRUMMEN – Met regelmaat worden verspreid in de gemeente grondwatermonsters genomen. Dit om de kwaliteit van het grondwater regelmatig te kunnen onderzoeken. Kortgeleden is bij grondwatermonsters een afwijkende geur waargenomen. Op de plekken waar dit is, is het gebruik van grondwater tijdelijk stopgezet.

Op dit moment wordt onderzocht wat precies de gevolgen zijn en wat er mis is met het grondwater.

Afwijkende geur

Grondwater kan naar rotte eieren ruiken, dit komt vaker voor in Nederland. Het is vaak ondiep water dat zo ruikt. Op dit moment is er sprake van een lage grondwaterstand met als mogelijk gevolg dat het grondwater kan gaan stinken. De geur komt van een gas, waterstofsulfide (H2S). Als er weinig gas in het water zit, hoeft dit niet directe gevolgen voor de gezondheid te hebben. Het heeft pas gevolgen als er veel gas in het water zit en het een gesloten ruimte is. Waterstofsulfide kan ontstaan op plekken waar  veel organische leemlagen aanwezig zijn. Als er veel van vrij komt bij het oppompen van grondwater  kan dit zorgen voor klachten zoals hoofdpijn.

Onderzoek

In opdracht van de gemeente wordt er verder onderzoek gedaan. Op de plekken waar de  grondwatermonsters zijn genomen, wordt onderzocht hoeveel gas er in het grondwater zit. De GGD adviseert om het grondwater daar niet meer te gebruiken. De eigenaren/bewoners van die plekken zijn door de gemeente en GGD ingelicht hierover.

Advies GGD

De GGD adviseert in het algemeen om grondwater dat ruikt naar rotte eieren niet te gebruiken. Een veilig alternatief is dan het gebruik van kraan- of leidingwater. Heeft uw grondwater een rotte  eierenlucht? Stop dan het oppompen van het grondwater. Als u dit toch wilt gebruiken is het slim dit te laten onderzoeken om erachter te komen of het veilig is.

Waterschap

Vanwege de lage grondwaterstand en de aanhoudende droogte heeft het waterschap ook maatregelen  getroffen om het gebruik van grondwater te beperken. Welke maatregelen er voor u gelden kunt u het  beste raadplegen op de website van het waterschap: www.vallei-veluwe.nl.

Het nieuws van brummen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op brummen.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297.