Begroting 2023-2026 gemeente Brummen biedt volop ruimte voor nieuw beleid

Foto: rheden.nieuws.nl

BRUMMEN/EERBEEK – Wethouder Financiën Steven van de Graaf is verheugd namens het College van B&W een robuuste conceptbegroting te kunnen presenteren. “De begroting 2023-2026 laat zien dat onze financiële reserves toenemen, maar dat er ook volop ruimte is voor nieuw beleid”. Het eerste exemplaar van de door het college voorbereide gemeentelijk huishoudboekje werd symbolisch overhandigd aan het raadslid Luuk Tuiten, de nestor van de gemeenteraad.

Tijdens de Begrotingsraad van 20 oktober gaan de raadsleden het document uitgebreid bespreken en vervolgens vaststellen. Voor het zover is, krijgt iedereen nog volop gelegenheid kennis te nemen van de voorstellen die het college in de begroting heeft opgenomen. En is er gelegenheid om hierover in gesprek te gaan met de zes fracties in de raad.

De opgestelde begroting draagt bij aan de wens van zowel raad als college om de financiële situatie van de gemeente Brummen robuuster te maken. “Er zijn in de afgelopen bestuursperiode flinke stappen gezet om de begroting structureel gezond te maken. Het nieuw aangetreden bestuur heeft de taak om deze ingezette lijn door te trekken,” licht Van de Graaf toe. Hij constateert met genoegen dat dit ook daad-werkelijk gebeurt. “De gemeentelijke financiën zijn op orde. We slagen er in om onze algemene reserve verder aan te vullen. Maar er is ook ruimte om te investeren in een aantal belangrijke inhoudelijke beleidsterreinen.”

Beperking van lastenstijging

Volgens Van de Graaf heeft de gemeente Brummen grip op de gemeentelijke financiën. “Wij presenteren een solide begroting. Het weerstandsvermogen wordt verder versterkt en op een goed niveau gebracht. Bovendien is in de begroting rekening gehouden met een hoger inflatieniveau en hogere energielasten. Daarnaast willen we de eerder geplande verhoging van de OZB-inkomsten van € 100.000 met een jaar uitstellen. De lastenstijging blijft daardoor (ondanks de hoge inflatie waar we nu mee worden geconfronteerd) beperkt.”

Investeren in nieuw beleid én uitvoering

Met tevredenheid constateert de wethouder Financiën dat met deze begroting een goede start wordt gemaakt met de uitvoering van het in juni gepresenteerde coalitieakkoord ‘Vertrouwen, Verbinden, Versterken’. Van de Graaf: “We willen heel graag extra inspanningen doen op het gebied van klimaat en duurzaamheid, maar ook voldoende budget beschikbaar stellen voor de ontwikkelingen in Eerbeek. Ook het openbaar groen en de ondersteuning van ondernemers geven we een impuls. En er komt extra geld beschikbaar voor versterking van het toerisme en voor schuldhulpverlening.” Andere onderwerpen waarin geïnvesteerd wordt zijn wonen, onderwijs en het sociaal domein. Het gemeentebestuur gaat ook verder met het versterken van de bestuurskracht. “Wij moeten immers ook in tijden van inflatie, onzekerheid en toenemende tegenstellingen vastberaden de ingezette koers blijven volgen,” aldus Van de Graaf.

Tekort in 2026

Tegenvaller is de forse korting van het rijk op de algemene uitkering vanaf 2026, onder meer als gevolg van de herverdeling van het gemeentefonds. “We zijn als gemeente voor een groot deel van onze inkomsten afhankelijk van deze rijksuitkering. Deze loopt terug in 2026, zonder dat het rijk duidelijkheid geeft hoe gemeenten hiermee om kunnen gaan.” Volgens Van de Graaf past dit niet in een goede financiële verhouding tussen rijksoverheid en gemeenten. “Heel veel gemeenten in Nederland lopen hier nu tegenaan. Als signaal naar provincie en rijk hebben wij daarom in onze begroting voor het jaar 2026 bewust nog een tekort opgenomen. We gaan er vanuit dat in het komende jaar meer duidelijkheid komt en we bij de volgende begroting voor de jaarschijf 2026 passende voorstellen kunnen doen.”

Gemeenteraad stelt begroting vast

De raad bespreekt de door het college aangeboden begroting in het openbare begrotingsforum van 6 oktober. In de openbare begrotingsvergadering op donderdag 20 oktober neemt de gemeenteraad een besluit. Op een speciale pagina op de gemeentelijke website (www.brummen.nl/begroting) is alle informatie te vinden over de conceptbegroting en de wijze waarop het politieke debat, inbreng vanuit de samenleving en de besluitvorming gaat plaatsvinden.

Het nieuws van brummen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op brummen.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297.