Gooi hondenpoepzakjes niet in het riool

Foto: gemeente Brummen

BRUMMEN – In de uitstroom van een hemelwaterriool en in rioolpompen komt de gemeente op steeds meer plaatsen plastic zakjes gevuld met hondenpoep tegen.

Hondenbezitters gooien deze zakjes in de kolken van de weg en het trottoir. Het gevolg is dat er verstoppingen ontstaan. Maar misschien nog belangrijker dat het oppervlaktewater vervuild wordt.

De gemeente roept hondenbezitters daarom dringend op om hondenpoep mee naar huis te nemen en bij het restafval gooien.

Het is nu weer de tijd van het jaar waar we mogelijk te maken krijgen met hevige neerslag en veel regenwater dat afgevoerd moet worden. Ook staat het reinigen van de kolken, die het regenwater af moeten voeren, binnenkort weer op de planning.

Enorm veel kolken zitten vol met plastic zakjes gevuld met hondenpoep. Hierdoor functioneert de kolk veel minder. Bij hevige neerslag kan het water onvoldoende afgevoerd worden. Daardoor ontstaat eerder wateroverlast met alle (vieze) gevolgen van dien:

  • De zakjes met hondenpoep komen ook in het hoofdriool terecht. Daardoor raken de roosters bij de overlaten verstopt en de pompen bij de rioolgemalen. Hierdoor kan het water niet goed genoeg afgevoerd worden.
  • De bodem en het grondwater bij de infiltratieriolen vervuilt.
  • Ook ontstaan er problemen bij het schoonmaken van de kolken, omdat er veel plastic bij het rioolslib zit. Dat betekent hogere afvoerkosten bij de verwerker van het slib vanwege de grote hoeveelheid plastic. De totale kosten die hierdoor ontstaan lopen behoorlijk op.
  • De inwoners van onze gemeente betalen voor de kosten voor rioleringszorg. Door de poepzakjes in het riool te gooien en alle gevolgen van dien werken inwoners er zelf aan mee dat deze kosten alleen maar hoger worden en de regenwaterafvoer belemmerd wordt.

Daarom doen zij een dringende oproep aan hondenbezitters om de hondenpoep mee naar huis te nemen en bij het restafval te gooien. Op deze manier houden we met elkaar de wijk en het oppervlaktewater schoon.