JKS karatestage Kagawa Shihan super!

Foto: Karate Club Eerbeek

BRUMMEN – Na een lange tijd van voorbereiding was het dan zover op zaterdag 9 juni en zondag 10 juni was Kagawa Sensei weer in Nederland om zijn kennis en kunde van Karate aan karateka’s over te brengen.

Sensei Kagawa mag met recht genoemd worden als een van de beste leraren in het Shotokan Karate, hij is de hoofdleraar van de Japan Karate Shotorenmei en tevens meervoudige wereldkampioen Kata en Kumite. In Nederland is er ook een afdeling van de JKS en de contactpersoon hiervoor is Ronald van den Eyssel van Karate Club Eerbeek, die samen met z’n collega’s van JKS België Eric Bortels deze karatestage heeft georganiseerd namens JKS BENELUX.

De trainingen in Nederland waren op zaterdag in de dojo van Karate Club Eerbeek en zondag in de Sporthal de Bhoele en zijn door vele karatekas bezocht (120) van diverse karatebonden uit Nederland en ook leden uit Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk en België waren aanwezig

Training Sessie:

Op zaterdag was er een Masterclass waar z’n 25 karateka’s zich voor hadden ingeschreven. Merendeel waren dit leraren die een 4e dangraad of hoger hebben en heel graag de master van Shotokan karate van zeer dichtbij wilde meemaken en zijn kennis en kunde werd dan dus ook met open armen ontvangen. Deze bijna prive Masterclass zullen de deelnemers nog lang heugen.

De zondag hadden de deelnemers een lang programma en was de start er met de kinderen en jeugd. Na de pauze hebben de junioren en senioren 3 uur lang genoten van de stage. De eerste training was al de aanzet voor de lijn van dit trainingsweekend, en Kagawa Sensei had de intentie dat de Europeanen moesten leren om hun heup en hara inzet te gebruiken. Ze trainden verschillende combinaties gyaku tsuki met een focus op de snap vanuit de heup. Vervolgens mae-geri met het gebruik van de heup Shomen. Er was ook tijd voor kata training.

In de ochtend was er een training voor de kinderen tot 12 jaar waarbij bijna een privéles werd gegeven door Kagawa Sensei, ook hier werd de nadruk gelegd op basis maar ook tijd voor je persoonlijke ontwikkeling. Ondanks een kleinere groep hebben de kinderen ook genoten van z’n grootheid van dichtbij. Na de middag kwam de groep van alle graden aanbod en ook hier weer de focus op heupen en werd getraind met diverse kihon combinaties, Veel gezegd door Kagawa Sensei was “Probeer aub snel”. “Snap”, “snap”, “snap”, dus met andere worden snelheid en kracht om goed aan te zetten in je lichaamshouding.

Na een pauze werd de start gemaakt in diverse kihon combinaties, veel geri’s (traptechnieken) met sabaki en tai-sabaki lichaamsbewegingen ( afwenden dmv wegdraaien vanuit de heup). Nog steeds voor het gebruik van de heup de drijvende technieken. Afgesloten de stage met de kata Gojushiho-sho en natuurlijk een daverend applaus voor Sensei Kagawa.