Bestuursprogramma 2018-2022: duurzaam perspectief

Foto: gemeente Brummen

BRUMMEN – De kracht van de gemeente Brummen, een duurzaam perspectief. Dat is de titel van het bestuursprogramma dat het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 18 september 2018 heeft vastgesteld.

Bestuursprogramma 2018-2022

Dit programma geeft aan wat de belangrijkste doelen zijn die het gemeentebestuur in de komende vier jaar wil bereiken. Het is daarmee een verdere uitwerking van het coalitieakkoord dat vier politieke partijen dit voorjaar al hebben gesloten.

Programmabegroting 2019-2022

Samen met de concept-programmabegroting 2019-2022 is het bestuursprogramma donderdagavond 20 september aangeboden aan de gemeenteraad. Het is de raad die in oktober dit belangrijke document bespreekt en gaat vaststellen. Op de gemeentelijke website www.brummen.nl is het bestuursprogramma uiteraard voor iedereen te lezen.

Ambities en uitdagingen

Het nieuwe bestuursprogramma richt zich op de komende vier jaar en bevat een groot aantal concrete ambities en uitdagingen. Deze moeten uiteraard wel passen binnen het uitgangspunt dat de gemeente Brummen een financiële gezonde gemeente is en blijft. In de afgelopen jaren is er hard gewerkt om de financiële positie van de gemeente (deze was als gevolg van de economische crisis verslechterd) te verbeteren.

Huishoudboekje op orde

In het bestuursprogramma is aangegeven dat het op orde brengen en houden van het gemeentelijke huishoudboekje een van de belangrijkste speerpunten blijft. Daarnaast zijn er vier andere prioriteiten die in het bestuursprogramma naar voren komen.

Duurzaamheid en energietransitie

Duurzaamheid, en in het bijzonder de energietransitie, is een belangrijke rode draad in het bestuursprogramma. Het wordt daarom ook als speciaal speerpunt benoemd. In samenspraak met de gemeenteraad en de samenleving wordt in 2019 een visiedocument ontwikkeld en een programma opgezet om de ambities ook zo goed mogelijk te kunnen waarmaken. Vooral als het gaat om de CO2-reductie wil het gemeentebestuur meer resultaten boeken. Ook werkt de gemeente Brummen actief mee aan het opstellen van een regionale Energie Strategie binnen de Cleantech Regio en komt er een gemeentelijke warmtevisie.

Samen goed voor elkaar

Een ander speerpunt is het sociale domein. Hierbij staat de gemeente Brummen voor de opgave om de taken op het gebied van jeugdhulp, zorg, welzijn en participatie op een goed niveau te blijven uitvoeren, binnen de beschikbare budgetten. De middelen die het rijk beschikbaar stelt lopen terug en ook de gemeentelijke reserve op dit gebied is vanaf 2020 uitgeput. Met name door met partners te kijken naar de samenwerking en dienstverlening, kunnen we zorgen dat zorg en ondersteuning op peil blijft en we een gezonde, sterke en sociale samenleving behouden (Samen Goed Voor Elkaar dus).

Dorpscentra Eerbeek en Brummen

De twee laatste speerpunten hebben te maken met de twee grote kernen in onze gemeente. Het programma Ruimte voor Eerbeek blijft een speerpunt. Nu het bestemmingsplan gereed is, staan de komende jaren in het teken om concrete plannen te maken voor onder andere het centrum, de Eerbeekse beek en de stationsomgeving. Met provincie en industrie wordt intensief samengewerkt in het programma Eerbeek 2030, wordt er gewerkt aan plannen voor het logistiek centrum op het Burgersterrein en start woningbouw in Lombok en de Eerbeekse Enk. Hoewel het dorp Brummen een geheel andere achtergrond en (lichtere)  problematiek kent, worden in de nieuwe bestuursperiode ook stappen gezet om te komen tot een centrumplan voor Brummen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de samenleving.

In de komende weken gaat de gemeenteraad zich buigen over het gepresenteerde bestuursprogramma. Deze komt naar verwachting aan bod tijdens het reguliere raadsforum in oktober. Het is de verwachting dat de gemeenteraad, al dan niet met concrete verbetervoorstellen, het programma op 18 oktober vaststelt.

Wilt u meer informatie? Klik dan HIER!