Begroting 2022 ter vaststelling op agenda gemeenteraad

Foto: Gemeente Brummen

BRUMMEN/EERBEEK – De gemeenteraad buigt zich op donderdag 28 oktober over de concept-programmabegroting 2022-2025, die het college eind september aan de gemeenteraad heeft overhandigd. Het is de gemeenteraad die als taak heeft de programmabegroting jaarlijks vast te stellen en daarmee de gemeentelijke koers aan te geven.

De raadsvergadering over dit onderwerp gaat al in de middag van start, namelijk om 16.00 uur. De verwachte eindtijd is 23.00 uur. De vergadering is voor iedereen live te volgen via het televisiekanaal van de lokale publieke omroep Voorst/Veluwezoom.

De vergadering vindt plaats in het Brummense gemeentehuis. De raadsleden houden vanwege de geldende coronamaatregelen in deze vergaderruimte de nodige afstand en ook andere geldende coronamaatregelen worden toegepast. Gelet op de beperkte ruimte in de raadszaal is de publieke tribune nog niet opengesteld. Tot het eind van dit jaar worden daarom alle raadsvergaderingen live uitgezonden door de lokale omroep, zodat iedereen deze openbare vergaderingen kan blijven volgen.

De weg naar besluitvorming

Het college heeft de afgelopen maanden het belangrijke financiële en inhoudelijke document (de begroting dus) voorbereid. Het is echter aan de gemeenteraad om een besluit te nemen over de begroting voor volgend jaar. Raadsleden bestuderen grondig de voorstellen en verzamelen reacties uit de samenleving. Bijvoorbeeld tijdens het begrotingsforum van 7 oktober, waarbij namens het LTO een inspraakreactie werd gegeven. Ook heeft de gemeenteraad zowel schriftelijk als mondeling vragen gesteld aan het college. Dit alles om te komen tot zorgvuldige besluitvorming op 28 oktober.

De begrotingsvergadering begint op 28 oktober al om 16.00 uur en naar verwachting stelt de raad dan op het eind van die avond de programmabegroting, al dan niet met wijzigingsvoorstellen (amendementen) en opdrachten aan het college (moties) vast. Naast de begroting voor volgend jaar buigen de gemeenteraadsleden zich tijdens de begrotingsvergadering ook over de Tweede Bestuursrapportage over het lopende begrotingsjaar 2021. Hiermee legt het college verantwoording af over de inhoudelijke maar vooral ook financiële situatie van het huidige begrotingsjaar.

Vergaderstukken online

De agenda met de bijhorende stukken van de begrotingsvergadering van 28 oktober kunt u raadplegen op de pagina van de gemeenteraad op de gemeentelijke website www.brummen.nl. Ook liggen er binnenkort exemplaren ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. Over de begroting is er overigens ook een aparte pagina met veel (achtergrond)informatie. Deze pagina vindt u op de startpagina van www.brummen.nl bij het kopje ‘Begroting 2022’.