Brummens college staat achter plannen nieuw Integraal Kindcentrum

Foto: gemeente Brummen

BRUMMEN/EERBEEK – Na een investering in de onderwijshuisvesting in het dorp Brummen in 2020 is nu ook een beweging in onderwijshuisvesting in Eerbeek gaande. In nauw overleg tussen twee Eerbeekse schoolbesturen is overeenstemming bereikt om in Eerbeek een nieuw Integraal Kindcentrum (IKC) te starten.

Burgemeester en wethouders zijn blij met deze ontwikkeling en heeft inmiddels de gemeenteraad over deze ontwikkeling geïnformeerd. Het college laat weten dat de komende twee jaar dit openbare IKC vorm moet krijgen. In de begroting van 2023 wordt een voorstel gedaan aan de raad om hiervoor budget vrij te maken.

Wethouder Timmer laat weten verheugd te zijn dat twee schoolbesturen als gevolg van een nieuw op te stellen Integraal Huisvestingsplan (IHP) al met elkaar gesproken hebben over een herschikking van onderwijshuisvesting. Een herschikking die gevolgen heeft voor drie scholen, namelijk de Triangel, Spr@nkel en Sterrenbeek. In het IHP worden schoolbesturen gestimuleerd om vanwege het krimpend aantal leerlingen in de gemeente Brummen de bestaande huisvesting zo optimaal mogelijk te benutten.

Toekomstgericht

Stichting Archipel wil graag een geheel nieuw openbaar Integraal Kindcentrum (IKC Eerbeek) vestigen. met als basis Spr@nkel en Sterrenbeek. Schoolbestuurder Toon Geluk van Stichting Archipel wil daarin de krachten van OBS Spr@nkel en Kindcentrum Sterrenbeek bundelen tot één nieuw expertisecentrum voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Geluk legt uit waarom: “Wij willen onderwijs, kinderopvang en voorzieningen verder samenvoegen om ieder kind een doorlopende ontwikkellijn te bieden. Kinderen kunnen zich namelijk beter en sneller ontwikkelen als zij vanuit één pedagogische visie van jongs af aan worden omringd door een team van specialisten vanuit zoveel mogelijk kennisgebieden en daarbij zomin mogelijk drempels ervaren.” Het nieuwe openbare IKC wordt gevestigd in het huidige gebouw van Sterrenbeek. Geluk is hiertoe bereid onder de voorwaarde dat het gebouw aan de Illinckstraat gemoderniseerd kan worden. Dit om bestaande huisvesting zo optimaal te benutten en het bestuur van VPCO Eerbeek tegemoet te komen.

Martijn van der Werff, bestuurder VPCO Eerbeek, waaronder CBS de Triangel valt, geeft aan blij te zijn met deze ontwikkeling. ”Dit geeft ons de mogelijkheid, als school de Triangel, gelukkig weer in één gebouw onderwijs te geven. Daarnaast maakt het ook mogelijk dat we onze IKC-vorming, waar we al enkele jaren met volle overtuiging aan werken, nu ook kunnen voortzetten. Voor het basisonderwijs in Eerbeek juichen we toe dat deze ontwikkeling doorzet. We hopen in augustus 2024 alle groepen van CBS de Triangel binnen hetzelfde gebouw te kunnen huisvesten.”

Gericht investeren

Het college steunt de ontwikkelingen omdat hierdoor alle onderwijsruimten goed benut worden. Dat is belangrijk bij een teruglopend aantal leerlingen. “Er wordt dus niet gebouwd voor leegstand, dat was de nadrukkelijke wens vanuit de gemeente,” aldus onderwijswethouder Ingrid Timmer. Ook belangrijk hierbij is het in standhouden van een goede leerlingenspreiding. Met alle schoolbesturen in Eerbeek zijn hierover goede afspraken gemaakt. “We realiseren ons zeker dat ook deze ontwikkeling kosten met zich meebrengt. In samenspraak met Stichting Archipel en PentaRho, de partij die de totstandkoming van het Integraal Huisvestingsplan begeleid, gaan we kijken hoe het gebouw aan de Illinckstraat aangepast kan worden aan de eisen van deze tijd.”

Op naar een actueel IHP

Naast de uitwerking van een conceptontwerp voor het nieuwe IKC Eerbeek vinden (onder begeleiding van PentaRho) ook diverse gesprekken plaats over ontwikkelingen die komende jaren binnen het onderwijs en de kinderopvang spelen. Thema’s die mogelijkerwijs ook invloed hebben op kinderopvang- en onderwijshuisvesting. Timmer hierover: “Er zijn veel onderwerpen van gesprek, zoals de ontwikkeling van een rijke Schooldag (kansengelijkheid), het tegengaan van onderwijsachterstanden, de wachtlijsten bij kinderopvanginstellingen, de eventuele gevolgen van gratis kinderopvang, de weg naar inclusiever onderwijs en de ontwikkeling jeugdhulp in de school. Een visie en afspraken hoe gezamenlijk op te  trekken bij deze thema’s is van groot belang voor goed onderwijs en kinderopvang van onze jeugd in de komende jaren.” De wethouder laat weten dat nog eind dit jaar het college de gemeenteraad bijpraat over de ontwikkeling van een actueel IHP. In het voorjaar van 2023 wordt een einddocument aan de raad gepresenteerd. Het is de gemeenteraad die hierover dan een besluit neemt.

Het nieuws van brummen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op brummen.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297.