Samen bevorderen van taalvaardigheid, ook in de ‘Week van lezen en schrijven’

Foto: Taalhuis Brummen-Voorst

BRUMMEN/EERBEEK – Donderdag 8 september was het de Internationale dag van de Alfabetisering. En deze dag is dit jaar ook de start van de Week van lezen en schrijven. Voor het gemeentebestuur reden om juist nu extra aandacht te vragen voor het belang van taalvaardigheid.

“Goed kunnen lezen en schrijven is van groot belang om goed mee te kunnen doen in onze samenleving,” stelt wethouder Ingrid Timmer vast. Ze wijst graag op het brede aanbod dat al meer dan vijf jaar het Taalhuis Brummen/Voorst aan onze inwoners biedt. “Uitlopende cursussen en ondersteuning overzichtelijk onder één dak: maak hier gebruik van! Of het nu gaat om ondersteuning op het gebied van spreken, lezen of schrijven.”

Landelijk vragen vele gemeenten en partnerorganisaties van 8 tot en met 14 september extra aandacht voor laaggeletterdheid. Op de website www.weekvanlezenenschrijven.nl is veel informatie te vinden. Maar ook in de bibliotheekvestigingen van Brummen en Eerbeek kunt u bij de informatiestand van het Taalhuis veel informatie vinden.

Ruim en laagdrempelig aanbod

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven worden in Nederland verschillende activiteiten georganiseerd om laaggeletterdheid zichtbaarder te maken. “Maar waar ik zelf trots op ben is dat het Taalhuis in onze gemeente het hele jaar door veel activiteiten biedt om de taalvaardigheid te bevorderen,” aldus Ingrid Timmer. “Zo is recent weer de VoorleesExpress gestart, zijn er taal-spreekuren en specifieke trainingen voor bijvoorbeeld allochtone vrouwen of werknemers van WerkFit Brummen. Maar er is bijvoorbeeld ook een laagdrempelige media-inloop, het Seniorweb of het taalcafé.” Het bevorderen van taalvaardigheid is een speerpunt van het gemeentebeleid.” Timmer: “We gaan de komende tijd ons actieplan om laaggeletterdheid tegen te gaan weer tegen het licht houden en kijken hoe we nog meer mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen helpen.”

Lastig probleem

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat is één op de zes Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud. De meeste van hen hebben moeite met lezen, schrijven en soms rekenen. Niet goed kunnen lezen en schrijven maakt dagelijkse activiteiten tot een grote uitdaging. Van het begrijpen van wegwijzers, reizen met het Openbaar Vervoer, tot het op de juiste manier gebruiken van medicijnen of boodschappen doen. Wat dit probleem vooral zo lastig maakt, is de schaamte die ermee samenhangt.

Uit onderzoek blijkt dat weinig Nederlanders weten hoe groot het probleem van laaggeletterdheid is. Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven, is het soms moeilijk voor te stellen hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. Er is dus behoefte aan meer begrip, juist van mensen die er zelf niet mee te maken hebben. “Daarom juichen wij het toe dat er een actieweek van lezen en schrijven is. Maar het Taalhuis Brummen/Voorst staat iedere dag voor u klaar”.

Wilt u meer informatie over het aanbod van het Taalhuis in gemeente Brummen of andere voorzieningen om de lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren? Neem dan contact op met Mariël Schotpoort. Zij is coördinator van het Taalhuis en bereikbaar via mailadres [email protected] en telefoonnummer 06-16826628.

Het nieuws van brummen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op brummen.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297.