Eerste besluitvormende raadsvergadering gemeente Brummen op 26 januari

Foto: gemeente Brummen

BRUMMEN/EERBEEK – De eerste besluitvormende raadsvergadering in het nieuwe jaar staat gepland voor donderdagavond 26 januari. Er staan 9 inhoudelijke voorstellen op de agenda, waarvan 5 als hamerstuk en 4 als bespreekstuk.

De agenda en bijhorende stukken zijn binnenkort weer te vinden op de pagina van de gemeenteraad op de gemeentelijke website www.brummen.nl. De raadsvergadering begint om 20.00 uur. De bijeenkomst is zoals altijd openbaar en voor belangstellenden bij te wonen in de raadszaal. Ook kunt u de vergadering thuis volgen via het televisiekanaal van de lokale omroep.

Tijdens de raadsfora van 12 januari bleek dat raadsleden over 5 concrete voorstellen, het eens zijn. Ze staan daarom als hamerstuk op de agenda. Dit betekent dat er geen debat over plaats zal vinden. Het gaat om een twee bestemmingsplannen, namelijk voor een ontwikkeling op het perceel Loenenseweg 2 in Eerbeek en het reparatieplan voor een ontwikkeling op een perceel aan de Weg door de Plas. Ook het voorstel om de coördinatieregeling toe te passen voor inpandige woningbouw op het perceel Leliestraat 2 in Brummen is geen aanleiding voor de 6 raadsfracties hier op 26 januari over te debatteren.

De laatste twee voorstellen die als hamerstuk op de agenda staan zijn verordeningen. Zo stelt de raad een verordening vast voor de komst van een Adviescommissie omgevingskwaliteit. Deze adviescommissie vloeit voort uit de eisen van de nieuwe Omgevingswet en adviseert de gemeente over monumenten en ruimtelijke kwaliteit van gebouwen. De andere verordening is een aanpassing van de bestaande verordening ‘Toekomstbestendig Wonen Gelderland’. De aanpassing maakt vooral een verruiming van de mogelijkheid om woongebouwen te verduurzamen. Ook stimuleert het plaatsing van laadpalen. Ook de lijst van ingekomen stukken staat onder het kopje ‘hamerstukken’ op de agenda.

Politiek debat

Volgens de agenda gaat de raad over 4 raadsvoorstellen wel eerst debatteren, voordat stemming plaatsvindt. Het gaat om zeer uiteenlopende én belangrijke onderwerpen. Zo bespreekt de raad het bestemmingsplan om 24 woningen mogelijk te maken op de locatie van een voormalig tuincentrum aan de Soerense Zand Zuid/Eerbeekseweg nabij Laag Soeren. Ook buigt de raad zich over het voorstel om enkele wijzigingen aan te brengen in de lokale spelregels, de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Een derde voorstel dat als bespreekstuk aan bod komt, is de gewijzigde begroting voor 2023 van de Regio Stedendriehoek. Op 26 januari neemt de raad een besluit over de gemeentelijke reactie (zienswijze) op deze gewijzigde begroting. Tot slot bespreekt de raad een ander voorstel dat voort komt uit de nieuwe Omgevingswet. Het gaat om de ‘Verordening nadeelcompensatie Brummen 2023’. Deze regeling biedt inwoners zekerheid wanneer ze nadeel ondervinden van rechtmatig overheidshandelen. Deze spelregels komen in de plaats van de huidige regels over planschade.

Vergaderstukken

De vergaderstukken voor de vergadering van 26 januari zijn binnenkort te raadplegen en downloaden via de speciale website www.brummen.nl/gemeenteraad. Beschikt u niet over een computer, dan kunt u een gratis exemplaar van de stukken afhalen bij het gemeentehuis of het Servicepunt.

Het nieuws van brummen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op brummen.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297.